Konkurenčnost računovodskih programov

Konkurenčnost z računovodskimi programi in rešitvami

Ste se kdaj vprašali – ali ste z obstoječimi informacijskimi rešitvami še dovolj učinkoviti in konkurenčni? Ker spremembe na področju informacijskih sistemov in orodij še nikoli niso bile tako hitre kot v današnjih časih, se je treba ves čas seznanjati z novostmi, saj bo sicer zaostanek v produktivnosti težko nadoknadit.

Ponudniki računovodskih programov

Gre za zadnjega izmed prispevkov na temo temelji produktivnosti in avtomatizacije v računovodstvu. Obdelali smo že teme Digitalizacije v računovodstvu in teme prilagoditve poslovnih procesov v računovodskih servisih in tudi temo pretvorb in uvažanje v računovodstvo. V januarju pa vas vabimo tudi na izjemno zanimiv brezplačen seminar, kjer bomo celotno tematiko še bolje obdelali in se povsem iskreno pogovorili kako se zadeve najbolje lotiti.

Čeprav je že od nekdaj bila raznolikost ponudbe računovodskih programov, pa je danes v Sloveniji zares kar nekaj kvalitetnih ponudnikov. Trend korporacijskega prevzemanja se sicer nekoliko pozna – ko torej večji prevzemajo manjše ponudnike – pa vseeno, izbire je še vedno dovolj.

Tudi če ste se že pred leti odločili za določenega ponudnika, naj to ne bo razlog za stagnacijo. Ko le najdete kaj časa v mesecu, si je treba vzeti čas in pogledati čez planke. Kaj nudi konkurenčni ponudnik, katere funkcionalnosti, inovacije, prednosti glede na sedanji sistem? Hkrati seveda tudi realno oceniti, kaj potrebujete vi in vaše stranke. Seveda velja tudi pravili – ni vse zlato, kar se sveti, vsak sistem ima svoje prednosti in slabosti – na vas je, da jih preizkusite in tudi ocenite.  

Navada – železna srajca

Iz vidika učinkovitosti so navade vsekakor pozitivna zadeva - vsaj v teoriji in v določeni meri. Ko se na primer navadite na uporabo nekega programa, se lahko doseže visoka stopnja učinkovitosti… Poznate vse njegove trike, naučite se vseh bližnjic, prilagodite svoj način dela, celo razvijalcem že dajete povratne informacije.

Pa vseeno… na programsko opremo je potrebno vseeno gledati kot namensko orodje. V času hitrih sprememb v poslovnem okolju, pa se kaj hitro zgodi, da neka zadeva, ki je včasih super služila svojemu namenu in še vedno tisti nalogo opravlja brezhibno, danes ni več v pravi funkciji. Naj vas samo spomnim na telefakse. In če mislite, da je to povsem druga zgodba – pomislite znova na to, kdaj se je tehnologija najhitreje spreminjala? Kdaj, če ne danes (in jutri).

Mimogrede še enkrat - ta tematika (in ostale v sklopu) bo tudi del BREZPLAČNEGA SEMINARJA, ki ga pripravljamo v januarju

Morda že res, da vaš program prejema vse potrebne zakonske posodobitve. Nekateri pa morda še bistveno več dela poenostavijo in naredijo namesto vas, namesto knjigovodij in računovodij. Seveda ne vsega in čudežni gumb še vedno ne obstaja… ampak, neizpodbitno dejstvo pa do napredka prihaja.

Mimogrede – ne bodite kot ena računovodja, ki je ob predstavitvi funkcionalnosti sodobne rešitve za pretvorbo fintech podatkov, zamahnila z roko, da imajo oni to že 30 let rešeno… le kako, če pa pred 30 leti sploh še ni bilo nobenega fintech-a??

Ne en program, ampak preplet več vodilnih rešitev

Če navedemo še en pregovor – ne položi vsa jajca v eno košaro. Tudi to lahko drži za programske rešitve in sisteme, ki jih uporabljate. Zelo težko namreč en sam ponudnik – sploh v Sloveniji – nudi  tako celovit nabor sistemov in rešitev, kot jih potrebuje sodoben način poslovanja (z digitalizacijo in potrebo po široki integraciji na prvih mestih).

Če je vaše računovodstva delo v celoti odvisno od samo ene rešitve, potem ste precej omejeni, nefleksibilni in tudi ranljivi. Vsekakor pa ne izkoriščate polnega potenciala digitalizacije in na sploh delovanja v sodobnem poslovnem okolju. Slednje je bistveno bolj vseobsegajoče, kot pa zgolj ERP sistem.

Verjemite, tudi na področju programske opreme obstajajo leaderji za posamezno področje – torej vodilni ponudniki, katerih zmogljivosti in funkcionalnosti lahko bistveno presegajo posameznega splošnega ponudnika.

 

Varnost podatkov in vašega dela

Na zadnje se dotaknimo še vidika varnosti. V računovodski servisih so podatki, s katerimi se operira, izjemno občutljivi. Za zdravstveno dejavnostjo verjetno ena najbolj občutljivih panog iz vidika varnosti.

Pri tem je potrebno izpostaviti, da vse rešitve nikakor niso ne dovolj varne, ne dovolj odporne na morebitna varnostna tveganja. Od hrambe datotek v oblakih, omejevanju dostopa do računovodskih sistemov, varnostnih kopij, odpornosti na izsiljevalske in zlonamerne programe ter vdore, upravljanju z gesli in še in še. Vse to so izjemno pomembna področja varnosti, ki jih je potrebno sistematično zastaviti in uporabljati primerne rešitve.

Brezplačen seminar

TEMELJI PRODUKTIVNOSTI IN AVTOMATIZACIJE

V računovodskih servisih.

Če povzamemo – programi in sistemi so vsekakor zopet eno izjemno široko tematsko področje, ki ga bomo še bolj podrobno obdelali na prihajajočem seminarju, ki bo potekal v sredo, 11.1.2023 ob 17:00 uri v Ljubljanskem ABC.

logo
ZNAJDI SE informatika d.o.o., 
Humekova ulica 19, 8270 Krško, Slovenija

Naj DIGITALNO postane UČINKOVITO

Najdete nas: