Biti pravi PROfesionalec pomeni uporabljati prava orodja

Biti pravi PROfesionalec pomeni uporabljati prava orodja

Kdaj bi se nek mojster odločil uporabiti kvalitetno brusilno napravo, namesto ročnega drgnjenja z brusnim papirjem? Odgovor je po eni strani enostaven, da ga vsak mojster razume - računovodje pa znamo k tem tudi še kaj dodati!

Kako razmišlja mojster ni kako računovodja?

Ja odvisno – če takih opravil nima veliko, recimo do 4 na mesec in mu vsako vzame 5 minut – no, to že ni taka reč. Za teh 20 minut na mesec mu pač ne predstavlja posebne težave.

Kaj pa če pridobi nov posel, za katerega ve, da mu bo v naslednjih 3 mesecih to, če bo delal na roke, vzelo vsaj 15 ur?

Že vsak mojster s poklicno šolo zna izračunati: 15 ur, 70€ na uro (ki bi jih sicer lahko zaslužil pri drugih naročnikih  več kot 1.000 €. Z dobro brusilno napravo, ki ga bo stala 500€ bo zadevo opravil v 3 urah. Odločitev je enostavna – z nakupom prihrani vsaj 400 € pri tem samem poslu.  

Računovodje mu pri tem znamo povedati celo še več – brusilna naprava je verjetno osnovno sredstvo, njen strošek pač ni enkraten nakup, temveč se amortizira – že iz tega še na večjem plusu; pa še morda lahko uveljavlja olajšavo za investicije, odbija DDV…

No, smo šli že predaleč v računovodsko miselnost.  Zdaj pa nazaj k bistvu – kako se v podobnih situacijah odločamo v računovodstvu?

Ko se kot računovodja srečate s tujimi bančnimi izpiski, kako se jih lotite? Knjižite ročno ali najdete primerno orodje?

Odgovor je podoben razmisleku, ki ga je opravil mojster – pa hkrati še bolj varljiv. Pri sodobnih orodjih namreč ni začetnega visokega vložka – strošek je sprotni in ne tako visok.

Bolj gre za preračun v smeri – koliko časa vam vzame ROČNO knjiženje 100 vrstic tujih bančnih izpiskov (torej z vsemi transakcijami, opisi, zapiranje, provizijami…)?  Kaj pa 500? Kaj pa če je teh strank več – in vedno več? Vrednost ure računovodskega dela morda (žal) ni vedno 70 € / uro, kar pa

Še ne pomeni, da z ročnim delom ne izgubljate dobršnega dela vašega dobička!

Vas zanima večja učinkovitost?

Obdelava takih izpiskov na roke je:

  • Časovno potratno,
  • Delo z nizko dodano vrednostjo,
  • Stranke vam redko dodatno plačajo, pa čeprav vam vzame precej več časa,
  • Zaseda vaše kapacitete (namesto, da bi zaposleni delali na drugih zadevah),
  • Pogosteje pride do napak…

Kako v računovodskem servisu takoj prihraniti 1.500 EUR na leto?

Pa se vrnimo k številkam! Če vam za 2 stranki, ki uporabljata tuje izpiske, dobro orodje prihrani po 2 uri na mesec na vsako od strank (recimo, da ima vsaka stranka po 200 takšnih transakcij mesečno).

Recimo, da je ura dela vredna vsaj 40€ (vsaj toliko ali več lahko zaračunate novim strankam).

Pridemo na znesek 160 EUR vrednosti. Z orodjem ki stane 30 EUR je to zares, zares enostavna enačba, kako prihraniti več kot 1.500 EUR  na leto!

 

Preverite ali drži, da z dobrim orodjem zadeve opravi tudi do 4x hitreje. Ponujamo brezplačni 14 dnevni preizkus.

logo
ZNAJDI SE informatika d.o.o., 
Humekova ulica 19, 8270 Krško, Slovenija

Naj DIGITALNO postane UČINKOVITO

Najdete nas: